klinische dermatologie

fotodynamische therapie

Fotodynamische therapie (PDT) is een methode om oppervlakkige kwaadaardige huidletsels, voorloperstadia hiervan en meer zeldzame ziekten te behandelen. Er wordt gebruikt gemaakt van een crème (Ameluz) en rood licht. Als de huidletsels worden ingesmeerd met Ameluz, zal na belichting met rood licht een reactie ontstaan in de cellen die de crème hebben opgenomen. Deze reactie leidt tot het afsterven van deze cellen. De crème wordt specifiek opgenomen door cellen die snel delen, zoals kankercellen of hun voorlopers. Zo worden gezonde cellen gespaard.
De behandeling is dus niet invasief, geeft een snelle genezing met weinig neveneffecten en een goed cosmetisch resultaat.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling gebeurt in 2 stappen, die dezelfde dag gebeuren met een tussenpauze van 3 uur.

  • Stap 1: Voorbereiding van de letsels: korstjes en schilfering worden zachtjes weggekrabd. De plek wordt grondig gereinigd. Dan wordt de speciale zalf op het letsel en 1 cm rondom aangebracht in een dunne laag. Het gebied wordt met plastiek kleefpleisters afgedekt zodat de zalf goed kan indringen. Hierover komt een lichtafschermend verband

    Als alles netjes ter plaatse zit, hebt u 3 uur pauze. U mag naar huis gaan, gaan eten, winkelen, wandelen enz. U mag niet in de zon gaan zitten. U mag niet in de vrieskou gaan zitten. U mag het verband niet losmaken.
     
  • Stap 2: 3 uur na het aanbrengen van het verband en de zalf komt u bij ons terug. Zalf en verband worden verwijderd en de huid wordt schoongemaakt. U wordt comfortabel op een bed geïnstalleerd en de te behandelen zone wordt beschenen met rood licht gedurende 10 minuten. Het belichten is niet pijnlijk, wel kan er een branderig gevoel worden waargenomen. Tijdens de belichting moet u een beschermende bril dragen.
     

Wat kan u verwachten na de behandeling?

Er kan roodheid en zwelling ontstaan op de behandelde zone. Soms ontstaan er korstjes. Normaal geneest dit spontaan na 1-2 weken. De zone moet u gewoon droog houden en eventueel insmeren met ontsmettende zalf.
Meestal is er geen pijn, moest u toch pijnstilling nodig hebben, mag u dafalgan innemen. Belangrijk is dat u de zone nog 2 dagen afschermt van de zon.

Meestal is er een tweede behandeling nodig na 3 maanden. Dit wordt individueel bepaald.